Valgo kleckus, geria tiją
Netiesa, kad Mažosios Lietuvos tradicijos šaknis įleido tik Viešvilėje – ir Smalininkuose yra žmonių, vaikystėje pamilusių šį kraštą ir savęs nebelaikančių pribuišiais. Viena jų – Smalininkų technologijų ir verslo mokyklos mokytoja Zita Sakavičienė, įvairiuose bendruomenės renginiuose svečius vaišinanti kafija ir verdanti kliunkę. Atvykęs dirbti į Mantvilių girininkiją jos tėvas eigulys Justinas Daunoras apsigyveno Vidugirio kaime, prie pat sienos su Mažąja Lietuva. „Mama greitai susidraugavo su Žirniškių, Palėkių, Pašvenčio kaimų moterimis ir mane visur vesdavosi. Dabar internete pagal pavadinimus atpažįstu patiekalus, kuriuos mama gamindavo – visi jie priskiriami Mažosios Lietuvos kulinariniam paveldui“, – tikina moteris, ne tik renkanti šio krašto valgių receptus, pasidalijanti jais su bendradarbėmis, bet ir tokiais patiekalais maitinanti savo šeimą. Zita džiaugiasi, kad tie valgiai pigūs, sotūs, o svarbiausia – sveiki, nes dažniausiai gaminami iš kruopų ir daržovių.
- Sakavičienės pomėgis gaminti neabejotinai paveldėtas iš mamos. „Tėtis sakydavo, kad jo Elytė pietus iš nieko gali pagaminti – ir tikrai, mūsų šeima visada valgydavo skaniai, šventėms turėdavome smėlinių pyragų, riesčių, spurgų ir kitokių skanumynų“, – prisimena Z. Sakavičienė. Nepastebimai jų namuose žemaitiškus pakeitė šio krašto valgiai. Bet niekada mamos virta duonzupė, pasak Zitos, nebuvo tokia skani, kaip vaikystėje pas Žirniškių kaimo močiutę. Vasarą pirštus apsilaižydavo valgydami saldžią sriubą su leistiniais kleckais. Skanūs ir bulvių tarkių kleckai, pagardinti spirgučių padažu. „O mūsų krašte su tokiais kleckais pienišką sriubą virdavo“, – pasakojo Zita. Pasak mokytojos, daugelis smalininkiečių verda daržovių ir mėsos troškinį, tik nežino, kad toks patiekalas šiame krašte buvo vadinamas kliunke. Zita pusryčiams dažnai kepa pautienę – suplaka kiaušinius su pienu ir kaip blyną lieja į keptuvę. „Bet anksčiau pusryčiams beveik visada valgydavome sviestu apteptą ir marmeladu pagardintą duoną, užgerdami tija arba kafija. Kai tokiais sumuštiniais pavaišinau Justino Stonio muziejaus svečius, visi pirštus laižėsi ir sakė: tai mūsų vaikystės valgis“, – pasakojo Z. Sakavičienė.
Tija – tradicinė šio krašto mėtų arbata, o kafija verdama iš sudaigintų ir skrudintų miežių. Jos recepto Zita niekam neišduoda, nors ir nedaro iš to komercijos. Moteris įsitikinusi, kad įdomūs tik tie patiekalai ir produktai, kurie netampa masinio vartojimo. „O be to, kiekviena šeimininkė turi turėti savo kafijos receptą“, – juokiasi moteris.
Užtat savo bičiulėms ir bendradarbėms Zita pataria žuvį sūdyti pagal kuršių receptą: į litrą vandens įdėti 2 šaukštelius cukraus, 6 šaukštus druskos ir bent 5 minutes pavirinti su peletrūnu, lauro lapais ir kvapiaisiais pipirais. Atšaldytu marinatu užpilti nedideles žuvis – karšius, šalvius, strimėles, palaikyti šaldytuve 2–3 paras. „Kepti nereikia, galima valgyti kaip silkę. Pati išbandžiau ir vyras gyrė, kad skanu“, – smagiai pasakojo moteris. Yra receptų, kurių Zita dar neišbandė. Norėtų išsivirti citerbrei – spirgučiais pagardintos drebančios košės iš tarkių ir pieno. Negauna rainų žirnių šiupiniui su kiaulės galva. Ilgai nežinojo, kad jos šeimos pamėgti agurkai garstyčių marinate vadinami zelgurkiais. Z. Sakavičienė tikina, kad internete informacijos apie Mažosios Lietuvos patiekalus nedaug, o senų žmonių, kurie juos atsimintų, jau beveik neliko. Užtat kiekviena žinutė yra aukso vertės. Visada, kai į Smalininkus suvažiuoja jos vaikystės draugai, kalba sukasi apie seniai praėjusius laikus, jau mirusius tėvus ir jų puoselėtą gyvenimo būdą. Tada belieka tik džiaugtis, kad ir smėlinį pyragą kepa, ir kliunkę bei duonzupę verda ne tik ji, bet ir dukros, savo šeimas maitinančios namuose išmoktais patiekalais.